Máme otevřeno denně od 08:00 do 16:00
cs

4+1 peněžních výhod

13.09.2023
Jako zaměstnanci máte nárok na mnohem více než jen pravidelnou mzdu od svého zaměstnavatele. Abyste netápali a měli přehled, připravili jsme pro vás praktický seznam dávek, příspěvků a pojištění, o které si můžete zažádat. Většinu z nich navíc hradí stát.

Rekvalifikaci pro nové profese dostanete od státu

Pracovní trh se neustále vyvíjí a s nově přicházející umělou inteligencí a stále vyšší technologizací ve firmách se pro řadu lidí stává skutečný problém najít práci. Bez řidičského průkazu, jazykových nebo technických dovedností, jako byste nebyli. Navíc vzniká celá řada nových profesí, jako je třeba etický hacker nebo podnikový ekolog.

Naštěstí existuje nespočet možností, jak se na trhu uplatnit. Stát vám vzdělání zaplatí, nebo alespoň přispěje. A to až z 82 % celkové ceny kurzu. Ministerstvo práce a sociálních věcí nově vytvořilo e-shop, kde si jednoduše vyberete svoji vysněnou rekvalifikaci. Nabídka rekvalifikačních kurzů se neustále mění a rozšiřuje, proto s větší pravděpodobnosti najdete obor, který vám sedne. S rozšířeným vzděláním snáze získáte novou pracovní pozici nebo třeba vyšší plat.

Rekvalifikace hradí stát až do výše 50 000 Kč v průběhu 3 po sobě jdoucích let. Do kurzu se můžete přihlásit jako zaměstnanec, podnikatel, nezaměstnaný, student nebo rodič na mateřské.

Příspěvky od zdravotní pojišťovny, které oceníte

Na nespočet výhod dosáhnete také díky své zdravotní pojišťovně, která vám hradí nebo přispívá na celou řadu aktivit. Zpravidla se jedná o příspěvky na prevenci, aktivní pohyb nebo speciální dietu. Vybrali jsme pro vás příspěvky, které nabízí VZP.

Příspěvky pro budoucí maminky

Nastávající maminky se mohou těšit na příspěvky na screeningová vyšetření, předporodní cvičení, služby laktačních poradkyň, doplňky stravy, potřeby ke kojení, monitoring dechu, dentální hygienu a mnoho dalšího, a to ve výši 3 500 Kč. Dále pojišťovna přispívá na potřeby nebo pomůcky pro miminko zakoupené v lékárně nebo on-line lékárně, a to ve výši 1 000 Kč. Pokud se miminko narodí předčasně nebo má porodní váhu nižší než 1 500 g, máte nárok na 3 000 Kč.

Příspěvky na pohyb

Pravidelnou sportovní a pohybovou aktivitu, jako je třeba plavání v bazénu, tréninky ve fit centru nebo jógu pojišťovna podporuje částkou 500 Kč.

Příspěvky na očkování

Finanční příspěvek dostanete i na řadu očkování. Částka se pohybuje od 200 do 1 500 Kč. Vždy záleží, o kterou nemoc jde. Příspěvky se týkají očkování proti:

  • chřipce,

  • planým neštovicím,

  • klíšťové encefalitidě (pro pojištěnce do 50 let),

  • virové hepatitidě A, B (A/B),

  • černému kašli (v kombinaci s tetanem a záškrtem),

  • spalničkám (pro pojištěnce 25 - 50 let),

  • pneumokokovým nákazám (pro pojištěnce 50 - 65 let),

  • meningokokovým nákazám ACYW

  • nebo meningokokovým nákazám typu B.

Příspěvky také platí, pokud cestujete do zahraničí a očkujete se proti tamějším chorobám.

Více podrobností se dozvíte u své zdravotní pojišťovny.

Příspěvky na prevenci, stravu a léčbu

  • Diabetici mohou čerpat až 6 000 Kč, konkrétně 3 000 Kč na pomůcky a 3 000 Kč na přístrojové ošetření nohou.

  • Pro pojištěnce do 26 let věku pojišťovna nabízí příspěvek 8 000 Kč na bezlepkovou dietu a 12000 Kč na nízkobílkovinnou dietu.

  • Pro onkologické pacienty 2 000 Kč na paruku, a pro pojištěnce starší 35 let prospívá 3 000 Kč na komplexní onkologickou prohlídku.

  • V případě duševních potíží pojišťovna přispívá také na sezení u terapeuta nebo psychologa, a to ve výši 5 000 Kč.

  • Chcete-li skoncovat s kouřením nebo se věnujete jiným rekondičním nebo rehabilitačním aktivitám, získáte příspěvek 1 000 Kč.

  • Preventivní vyšetření a úkony, jako je vyšetření kožních znamének, ultrazvukové vyšetření prsou nebo dentální hygiena, pojišťovna podporuje částkou 500 Kč.

Příspěvky pro dárce krve

Aktivní dárci krve mohou získat 3 000 Kč na rehabilitační nebo rekondiční aktivity lázeňského typu nebo poskytnuté fyzioterapeutem, na zdravotní cvičení a na dentální hygienu nebo balíček dentální hygieny.

Neaktivní dárci pak mají nárok na 500 Kč na rehabilitační nebo rekondiční aktivity lázeňského typu nebo poskytnuté fyzioterapeutem a na zdravotní cvičení.

💡NÁŠ TIP

V aplikaci JOBka si vaše firma může dokoupit partnerský modul uLekare.cz, díky kterému máte přehled o čerpaných příspěvcích, lékařských vyšetřeních, ale také ordinační hodiny vašeho závodního lékaře, změnu pracovní doby, termín preventivní prohlídky a mnoho dalšího. Modul si můžete jednoduše dokoupit u nás.

Dřívější mzda na účtu, když to potřebujete

Dostihly vás finanční potíže nebo vás tento měsíc přepadl nečekaný výdaj a potřebujete peníze dříve? Díky našemu partnerovi PalmApp to není problém. Nemusíte čekat na své peníze až do dalšího měsíce. Jednoduše svého zaměstnavatele požádejte o vyplacení zálohy vaší mzdy skrze svou JOBka aplikaci. Získáte tak částku, na kterou máte k danému dni nárok, a nemusíte se strachovat, že tenhle měsíc nevyjdete.

Modul do vaší JOBka aplikace může váš zaměstnavatel dokoupit u našeho partnera PalmApp. Za dodatečnou měsíční platbu tak získáte možnost vyplacení zálohy ze mzdy, když to zrovna potřebujete. Podrobnější informace získáte u našeho obchodního zástupce.

Platební neschopnost firmy kompenzuje stát

Nebyli byste první ani poslední. Zaměstnanci firmy, která skončila v insolvenci a nemá ani korunu, natož na vaši výplatu, mzdu, náhrady nebo odstupné. Naštěstí tuto roli zastupuje Úřad práce, který problém napraví.

💡NÁŠ Tip

Více informací vám vždy poskytne Úřad práce.

Jakmile se nahlásíte, úřad vám vyplatí chybějící částku maximálně za poslední tři po sobě jdoucí měsíce, přičemž hrubá výplata od úřadu může dosáhnout maximálně 56 759 Kč. Na takovou částku však většina běžných zaměstnanců nejspíš nedosáhne.

O kompenzaci si můžete zažádat, pokud jste uzavřeli pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, a za vykonanou práci jste nezískali slíbenou mzdu.

💡NÁŠ Tip

Pokud jste uzavřeli dohodu o provedení práce, máte nárok na kompenzaci jen v případě, že v daném měsíci vaše mzda přesáhla hrubý příjem 10 001 Kč.

Nákladné bydlení vykryje Úřad práce

Cena bydlení každým rokem vzrůstá, a tak není divu, že spolu s provozními náklady a zálohami za energie bývá částka často neúnosná. Naštěstí je tu příspěvek na bydlení od Úřadu práce.🏠

O dávku si můžete požádat až 3 měsíce zpětně, ať už jste vlastník nemovitosti nebo nájemník. A stačí k tomu jediná podmínka. Pokud vám nestačí 30 % příjmů na pokrytí nákladů souvisejících s bydlením. Do příjmu se počítají všechny osoby, které nemovitost užívají a podílejí se na nákladech společně.

Žádost si jednoduše vyřídíte on-line na stránkách úřadu práce, skrze datovou schránku nebo při osobní návštěvě, kde vám prozradí i další užitečné informace.

💡NÁŠ Tip

Zajímavostí je, že pokud je vlastníkem váš manžel nebo manželka, na dávku máte nárok taktéž.

Ušetřete peníze a mějte nad nimi kontrolu. Využijte všechny benefity a příjemné výhody naplno.😍